Bowiem gotowanie ujmuje wiele składników odżywczych i witamin z jedzenia, automatycznie rozpoczynasz karmić swój organizm tym, czego potrzebuje, gdy przestajesz gotować jedzenie i zaczynasz spożywać żywność surową.
https://mi.elk.pl/2021/11/10/to-co-spozywasz-ma-gargantuiczne-znaczenie/
Konsumowanie surowej żywności przyspiesza metabolizm. Trawienie surowej żywności wymaga trochę więcej energii, ale z powodu korzyści warto zdecydować się na przynajmniej częściowo surową dietę.
Witamina A pełni sporo funkcji w organizmie, w tym utrzymywanie zdrowych oczu, wspieranie wzrostu komórek, a także wspieranie układu immunologicznego. Witamina A jest nie tylko absorbowana bezpośrednio, ale jest również generowana przez organizm poprzez przekształcenie beta-karotenu.
Witamina D jest jedyną witaminą, która nie jest zdobywana ze spożywanych pokarmów. Witamina D jest uzyskiwana przez skórę wystawioną na promienie Słońca. Także poniektóre produkty spożywcze dostarczają witaminę D. Można też tą witaminę suplementować.
Mnóstwo osób nie stosuje dostatecznie zbilansowanej diety, by zapewnić wszystkie potrzebne witaminy, co doprowadziło do rozkwitu branży suplementów wielowitaminowych. Suplementy wielowitaminowe są dostępne w wielu różnych formach, w tym tabletek, kapsułek żelowych, a nawet płynów. Niewątpliwie ogromną zaletą wypływającą z przyjmowania tego typu środków jest komfort. O ileż wygodniej jest połknąć jedną dawkę takiego preparatu, który zawiera wszystkie nieodzowne witaminy, w porównaniu z połykaniem wielu różnych preparatów.